Reklamelinks er markeret med *.
Hveder er en årlig tradition i mit hjem, og jeg kan godt lide hveder med fuldkornshvede. En lille smule fuldkorn bare så de mætter en smule mere, for ellers kan man jo spise uendeligt at hveder!
Hvederne er lavet på fuldkornshvedemel, hvilket giver en dejlig struktur og smag til hvederne. Min ynglingsmåde at spise nybagte hveder på, er let ristet og med smør, massere af smør!
I opskriften er der både anvendt minimælk og kærnemælk, men skulle du få lyst til at bage hvederne, og du står uden kærnemælk, kan du nemt anvende 5 dl minimælk til hele opskriften. Kærnemælken er blot med til at tilføre lidt syre til dejen, hvilket giver lidt friskhed.
En fordel er klart at have en røremaskine, når man laver gærdej. Har du det ikke skal du blot røre til dejen har samlet sig, tage den ud på bordet og ælte den igennem, hvorefter den kan hvile og hæve. Har du en røremaskine skal du endelig lade maskinen gøre arbejdet til at lave dine hveder med fuldkornshvede. Det er dejlig nemt, og du opnår en god glutenstruktur ved at lade den køre længe til, at dejen kan trækkes lang. Jeg har en gammel (+30 år) Kenwood Chef, arvet fra min mor. Og jeg må sige, at den bare holder skansen, selvom den mere eller mindre bliver brugt hver dag. Så et lille tip, hvis du ønsker en god røremaskine, som holder ud i tykt og tyndt, så skal du købe en Kenwood. Min er en gammel version af DENNE*.
Melmængden er altid et ca. da det kan variere en smule. Hvis du laver dejen i hånden skal du formentlig bruge lidt mere mel end hvis du anvender en røremaskine. Prøv dig frem og mærk efter hvornår du føler den er blød uden at klistre til dine hænder.
Ingredienser til hveder med fuldkornshvede:
Antal: 12-14 hveder med fuldkornshvede
Sværhedsgrad: Let
Arbejdstid: 45 minutter
Hævetid: 1,5 time
Bagetid: 15-20 minutter
- 50 g gær
- 2 dl minimælk
- 3 dl kærnemælk
- 3 spsk sukker
- 1 æg
- 100 g fuldkornshvedemel
- 3 tsk kardemomme
- 600-650 g hvedemel
- 1/2 tsk salt
- 100 g smør
Fremgangsmåde til hveder med fuldkornshvede:
- Bland gær, mælk, sukker og æg sammen til alle ingredienser er opløst
- I en anden skål blandes fuldkornsmel og kardemomme og tilsættes det våde
- Tilsæt herefter det meste af hvedemelet (550-600g) og rør til dejen samler sig
- Tilsæt salt (Dette skal først tilsættes her, da det ellers kan påvirke gæren)
- Tilsæt herefter smør i tern og lad dejen røre godt (hvis du er heldig at have en røremaskine, der kan gøre arbejdet for dig, lader du denne røre til du har en blød dej, der slipper skålens kanter og du kan trække dejen lang – så er gluten i dejen begyndt at være aktivt)
- Tilsæt eventuelt det sidste mel (ca. 100-50 gram) og rør det med i dejen, hvis den er lidt for klistret
- Sæt dejen til hævning et lunt sted med et fugtigt hviskestykke over i 1 time
- Når dejen har hævet, deles dejen op i små boller, placeres i en bradepande med 1 cm afstand
- Herefter hæver hvederne igen i 30 minutter, til de er hævet sammen
- Bag hveder med fuldkornshvede ved 200 grader i ca. 25-30 minutter
- Lad dem afkøle lidt inden servering eller afkøl helt og rist dem
Velbekomme!
Hvis du ønsker en anden type hvedeopskrift uden så meget fuldkorn, kan du finde en HER.