Reklame for Le Cruset. En af de kager jeg glæder mig aller mest til, når julen er ovre, er fastelavnsboller! Fastelavnsboller med vaniljecreme og chokolade eller bær. For at prøve lidt nyt har jeg lavet fastelavnsboller bagt i gryde. En støbejernsgryde, min nye ven, fra Le Cruset. Ud over at bruge gryden til gryderetter eller andre lækre sager, er gryden er nem at bage brød, boller, fastelavnsboller eller kanelsnegle i – det er kun fantasien der sætter grænser.
Ved at lave fastelavnsboller bagt i en gryde opnår man en dejlig blød og saftig fastelavnsbolle. Der er ingen hårde kanter på bollerne og fugtigheden bliver i bollerne, hvis du skulle have en der ikke holder helt tæt! Og vi vil ikke miste fyldet – det er jo det bedste!
Fastelavnsbollerne er lavet med en lækker hjemmelavet vaniljecreme og samlet med henholdsvis jordbærmarmelade eller mælkechokolade.
Fastelavnsbollerne er super nemme at lave og kræver ikke meget arbejdstid – det meste er ventetid og bagetid! SÅ det er bare at komme igang!
OG HEY! Er du lige så vild med fastelavnsboller som jeg? Så skal du, udover disse lækre fastelavnsboller, prøve disse lækre sprøde fastelavnsboller lavet på vandbakkelse og med hindbærecreme HER
Ingredienser til fastelavnsboller bagt i gryde:
Antal: 11 stk
Sværhedsgrad: Let
Arbejdstid: 30+30 minutter arbejdstid, 1t+45min hævning, 18-20 min bagning.
Hjemmelavet vaniljecreme:
- 1 æg
- 1 spsk majsmel
- 3 spsk sukker
- 1,5 dl sødmælk
- 2 tsk vanilje
Dej:
- 2 dl mælk
- 25 g gær
- 2 spsk sukker
- 1 æg
- 1 tsk vaniljesukker
- 450-500 g hvedemel
- 1 nip salt
- 100 g smør i tern
Fyld:
- Hjemmelavet vaniljecreme
- Marmelade
- Mælkechokolade
Glasur:
- Flormelis
- Vand
- Farvet krymmel
Fremgangsmåde til fastelavnsboller bagt i gryde:
Hjemmelavet vaniljecreme:
- Bland æg, sukker og majsmel i en gryde til mel er opløst
- Tilsæt herefter resten af ingredienserne og sæt gryden på blusset med mellem varme
- Rør løbende i den flydende masse og bliv ved med dette
- Efter lidt tid begynder cremen at sætte sig og den skal boble et par minutter til cremen er blød og cremet
- Kom vaniljecremen i en skål med film henover, så der ikke dannes kondens
- Lad cremen køle helt af
- Imens laves dejen til fastelavnsbollerne
Dej:
- Lun mælken til ca. 37 grader
- Opløs gær og sukker i mælken
- Tilsæt æg til massen og rør dette ud
- Tilsæt mel og rør dejen sammen til en samlet masse hvor efter smør tilsættes i tern
- Alt indtil smør er æltet sammen med dejen og dejen er blød og smidig
- Kom husholdningsfilm over skålen og lad dejen hæve i 1,5 time til ca. dobbelt størrelse
Samling af fastelavnsboller:
- Rul gærdejen ud til ca. 0,5 cm tykkelse
- Skær dejen ud i firkanter (se billede)
- Placer vaniljecreme og marmelade eller chokolade
- Saml de fire hjørner og klem dem sammen så fyldet ikke flyder ud under bagning
- Beklæd støbejernsgryden med bagepapir
- Placer fastelavnsbollerne med 0,5 cm afstand i gryden
- Lad fastelavnsbollerne hæve i 45 minutter til de har nået hinanden sider
- Varm ovnen til 200 grader
- Bag fastelavnsbollerne i gryden i 18-20 minutter til gyldne
- Afkøl og pynt med glasur
Velbekomme!