Cookies med tranebær, hvid chokolade og cashewnødder

Svenske luciabrød

Luciabrød

Det er snart d. 13. December og det betyder luciaoptog rundt omkring på de forskellige skoler og byens torve og ikke mindst en masse fine levende lys. Noget andet der også er en del af lucia, måske ikke så meget i Danmark men i Sverige, er luciabrød. Luciabrød er bløde og saftige brød med safran som giver smuk gul farve og skøn smag. luciabrødene er ganske simple at lave og kan sagtens bruges til en godt eftermiddagsbrød eller som morgenbrød. Jeg har dog hørt, at svenskerne mener at luciabrødene skal spises som de er, men jeg vil nu mene at  en klat smør ikke gør den ringere. Så når du nu d. 13. skal hygge med familien, så synes jeg du skal prøve disse herlige luciabrød enten med eller uden smør. Og nu til opskriften:

 

Ingredienser til Luciabrød:

(12-15 stk)

  • 100 g smør
  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 1/4 tsk salt
  • 4 spsk sukker
  • 1/2 tsk safran
  • Ca. 500 mel (prøv dig lidt frem)
  • Rosiner til Luciabrødene
  • 1 æg til pensling

 

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smør i en gryde og tilsæt mælken, så du får en lunken masse
  2. I en skål smuldres gæren og der tilsættes salt og sukker
  3. Hæld mælken over gær og rør gær ud
  4. Tilsæt æg, sukker og knust safran. Safran kan du knuse mellem dine fingre, når du drysser det ned i det våde
  5. Tilsæt 200 g mel til at starte med og rør til melet er rørt ud
  6. Tilsæt herefter løbende 100 g mel af gangen til du får en blød dej som ikke hænger alt for meget fast på fingrene. Pas på med at komme for meget mel i, for så bliver luciabrødene tørre
  7. Lad dejen hæve overdækket i skålen i 1,5 time
  8. Efter hævning rulles dejen ud i små strimler og luciabrød formes som et S med ekstra krølle på. Placer en rosin i hvert midte af S’et
  9. Lad luciabrødene hæve lunt i ca. 1 time
  10. Pensel luciabrødene med sammenpisket æg
  11. Bag luciabrødene i ovnen ved 210 grader i 5-10 minutter.
  12. Lad luciabrødene afkøle og nyd!

Velbekomme og glædelig jul!

Luciabrød img_6783

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cookies med tranebær, hvid chokolade og cashewnødder