Bedstefars skæg med solbær

Bedstefars skæg

Er der en kage jeg husker fra min barndom, så er det bedstefars skæg. En gammeldags kage som hørte mine fødselsdage til, evt. med frisk frugt ovenpå. Min mor har flere gange lavet den i en stor bradepande og fyldt den med massere af farverig og frisk frugt. Denne bedstefars skæg er lavet med solbærmarmelade fra Skælskør Frugtplantage (reklame) hvilket givet et lille frisk tvist. Kagen består af en blød og saftig vaniljebund, toppet med solbærmarmelade og et tykt lag karamelagtig marengs.

Denne bedstefars skæg med solbær er super let at lave, og tager ikke ret lang tid. Der er to elementer, og marengsen kan laves mens kagebunden bages første gang, hvorefter den sammen med marengsen bages anden gang.

Ingredienser til bedstefars skæg med solbær:

Sværhedsgrad: Let
Personer:

Kagebund:
  • 130 g sukker
  • 130 g blødt smør
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 4 æggeblommer
  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 50 g kartoffelmel
  • 2 dl mælk
Marengs:
  • 4 æggehvider
  • 250 g sukker
Andet:
  • 4 spsk solbærmarmelade til bund
  • 1-2 tsk solbærmarmelade til marengs

Fremgangsmåde til Bedstefarsskæg med solbær:

Kagebund:
  1. Start med at piske smør, vaniljesukker og sukker sammen til en lys og luftig konsistens
  2. Tilsæt herefter æggeblommer og pisk videre
  3. I en skål blandes mel, kartoffelmel og bagepulver
  4. Tilsæt skiftevis mælk og melblanding under piskning til du opnår en blank og cremet dej
  5. Beklæd en 22 cm springform med bagepapir og kom kagedejen deri
  6. Bag kagebunden ved 175 grader alm luft i 15 minutter til den er let gylden uden at være bagt for meget (den skal bages igen med marengs)
Marengs og afbagning af kagen:
  1. Imens kagen bliver bagt piskes æggehviderne stive med 4 tsk af sukkeret
  2. Når marengsen er pisket stiv, vendes resten af sukkeret i marengsen
  3. Når kagen er bagt i 15 minutter, tages den ud og smøres med solbærmarmelade
  4. Den faste marengs smøres på kagen
  5. Kom solbærmarmelade på marengsen og træk striber med en strikkepind
  6. Kom kagen tilbage i ovnen og bag den færdig til marengsen er gylden og hævet op (ca. 20-25 minutter)
  7. Lad kagen afkøle inden den skæres ud og serveres

Velbekomme!

2 thoughts on “Bedstefars skæg med solbær

  1. Hej ;o))
    Hvis jeg skal lave bedstefars skæg i en hel bradepande, skal opskriften så ganges dobbelt op eller måske mere ?
    Kh. Mia

    1. Hej mia 🙂 tak for din besked.
      Jeg vil blot gange opskriften med 2 – så burde den strække til en alm bradepande ø” måske knap så høj 🙂 håber ikke jeg svarede for sent

      God bagning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *