Sunde dadelkugler ala havregrynskugler

Moderne risalamande

Moderne-risalamande

Når november og december nærmer sig, begynder julefrokosterne også at dukke op. Og hvad er mere traditionelt til en julefrokost med en ris’alamande? Den er en sikker “ret” på de julefrokostborde jeg typisk sætter mig ved. Nogle gange synes jeg dog ris’alamande kan være en anelse kedelig, og tænkte derfor, at denne skulle peppes lidt op. Denne moderne risalamande er “støbt” ovenpå en lækker kiksebund og toppet med en smagsfyldt granatæble/appelsin gele. Hvis du hungrer efter kirsebær, kan du selvfølgelig altid erstatte saften til gelen med kirsebærsaft, men jeg synes der skulle ske lidt nyt, og fordi jeg ikke er den største fan af kirsebærsauce. Et lille tip, hvis du ikke tænker, at du “kun” vil lave risengrød af en 1/2 l mælk, når du nu er igang, så hvorfor ikke lave resten af risengrøden til lækre klatkager (opskrift findes her).

 

Ingredienser til moderne risalamande:

(6-8 personer)

Risengrød:

  • 100 g grødris
  • 1/2 l sødmælk
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 vaniljestang

Kiksebund:

  • 160 g digestive kiks
  • 60 g mandler
  • 80 g smeltet smør
  • 1 tsk kanel

Risalamande:

  • 5 husblas
  • 3 dl fløde
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljepaste
  • Risengrød lavet på 1/2 l sødmælk

Granatæble/appelsin gelé:

  • 1 dl granatæble (saft fra 1/2 granatæble)
  • saft fra 1 appelsin
  • 1,5 spsk sukker
  • 2 husblas
  • evt rød frugtfarve

 

Fremgangsmåde til moderne risalamande:

Risengrød:

  1. Kom vand og sat i en gryde og lad det koge op.
  2. tilsæt risene og rør til de absorberer lidt af vandet.
  3. Tilsæt mælken og rør i gryden med jævne mellemrum.
  4. Grøden tager ca. 40-50 minutter – den skal gerne være lidt fast i det.
  5. Sæt nu risengrøden på køl og lad de køle helt af.

Kiksebund:

  1. Blend mandler til mindre stykker.
  2. tilsæt kiks, og Blend videre til kiksene er blendet til krummer.
  3. Tilsæt smeltet smør, og Blend til massen har samlet sig.
  4. Kom kiksebunden i en springform (16cm) hvor bunden er foret med bagepapir og siderne med kageplast.
  5. Sæt nu kiksebunde på køl mens ris alamanden laves.

Risalamande:

  1. Udblød husblas i rigeligt vand i 20 minutter
  2. Kom sukker og vaniljepaste i den afkølede risengrød.
  3. Pisk fløden til let flødeskum og vend den sammen med risengrøden.
  4. Vrid husblassen for vand, og smelt den i en skål over vandbad.
  5. Lad husblassen så et par minutter.
  6. Kom en ske risalamande ned i husblassen og rør rundt til en flydende masse.
  7. Hæld husblassen tilbage i skålen med risalamande og rør forholdsvis hurtigt rundt.
  8. Hæld risalamanden i springformen og bank et par gange i bordet, så mulige luftbobler forsvinder.
  9. Sæt den tilbage på køl i en times tid inden geléen hældes på.

Granatæble/appelsin gele:

  1. Efter en time eller to starter du på geléen.
  2. Udblød husblas i rigeligt vand.
  3. Bank granatæblekernerne ud af et halvt granatæble (et stort et), og mos kernerne med dine hænder, så saften presses ud.
  4. Pres saften af en appelsin.
  5. Kom saften og lidt sukker i en gryde og varm til sukkeret er opløst.
  6. Tilsæt evt lidt rød frugtfarve afhængig af dit granatæble farve.
  7. Kom husblassen i frugtsiruppen og lad den køle af til finger temperatur.
  8. Hæld nu forsigtigt over risalamanden og sæt på køl i 2 timer igen.
  9. Efter køl er den moderne risalamande kage klar til servering.
  10. Pynt evt med granatæblekerner.

Velbekomme!

img_6595 img_6596

   

2 kommentarer

  • Lone nissen

    Helt fanatiske,dejlig smag😊min blev ikke så flot som din😏kan det godt passe du vil lave den i en form str. 16 meget lille oh høj blev min ikke så lave som din.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sunde dadelkugler ala havregrynskugler