Fødselsdagsboller hører fødselsdag til. Helst en blød og sød bolle smurt med smør og en god kop kakao med flødeskum til. Hjemme hos min familie husker jeg fødselsdagsboller som en del af fødselsdagsbordet til enhver fødselsdag. Så når nu weekenden tilfældigvis er fyldt med fødselsdag hos venner, skal det selvfølgelig fejres med disse. Og når du nu skal fejre en god ven, hvorfor så ikke pynte op med en masse festligt pynt i form af sugerør, slikposer (som hører fødselsdage til) mm. Det er da oplagt! Og nu til opskriften:
Ingredienser til fødselsdagsboller:
(12 stk fødselsdagsboller)
Dej:
- 2 dl sødmælk
- 50 g gær
- 1/4 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1 tsk kardemomme
- 1 æg
- 350-400 g mel (kan variere, tilsæt derfor lidt af gangen)
- 100 g koldt smør
- 1 æg til pensling
Fremgangsmåde:
- Varm mælken til den er lun (fingervarm).
- Smuldr gæren i en skål, tilsæt salt, sukker og kardemomme, og tilsæt den lune mælk.
- Rør gæren ud og tilsæt ægget.
- Tilsæt 200 g mel til at starte med og rør rundt til det er absorberet.
- Tilsæt nu 100 g mel og lad det røre ind i dejen.
- Tilsæt nu koldt smør i tern og rør dejen til smørstykkerne er absorberet i dejen.
- Kom den sidste mængde mel i, start evt. med 50 gram og juster efter behov. Dejen skal gerne være klistret og blød, men ikke for blød til at holde og forme i hænderne).
- Sæt dejen til hævning et lunt sted i 1 time og 45 minutter – til den er hævet dobbelt størrelse.
- Form nu 12 fødselsdagsboller og sæt dem til at hæve i 45 minutter igen.
- Pensel fødselsdagsbollerne med æg.
- Bag ved 200 grader i 10-12 minutter.
- Nyd med smør eller andet lækkert fra fødselsdagsbordet. Hvad med en god marmelade? (Opskrift på rabarber / jordbær marmelade findes her)
God fødselsdag og velbekomme!
og Hey! Følg gerne med på Instagram hvor der løbende kommer billeder op af nye opskrifter! @nannabroe!
//sponsoreret//