Fudge med vanilje

Peberkagehus – huset der både kan pynte og spises

Peberkagehus

Glædelig 3. søndag i advent. For mig er det først rigtig jul, når man har lavet et Peberkagehus. Jeg har derfor kastet mig ud i at lave et Peberkagehus med inspiration fra Annemette Voss og Ditte Julie Jensen. Denne opskrift har jeg udformet, som jeg bedst kan lide den. Godt krydret og en velsmagende en af slagsen, som giver den dejligste juleduft i hytten.

Dejen giver et Peberkagehus og derudover plads til at kunne lave ekstra pebernødder af samme dej! Prøv den! Her er min version af peberkagedej:

 

Ingredienser peberkagehus:

Dej:

  • 150 g brun farin
  • 200 g sirup
  • 120 g smør
  • 4 tsk kanel
  • 2 tsk kardemomme
  • 2 tsk nelliker
  • 1 tsk stødt peber
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk vanilje
  • 2 tsk natron
  • 500-550 g mel
  • 1 æg

Glasur og pynt: 

  • 150 g flormelis
  • 1 æggehvide
  • krymmel
  • slik

Karamel til samling af Peberkagehus:

  • 75 g sukker

 

Fremgangsmåde til peberkagehus:

Dej til peberkagehus:

  1. Start først med at smelte smør, farin, sirup og kryddderier til en flydende masse.
  2. Når massen er smeltet og varmet igennem til kogepunktet, tages den af og natron tilsættes. OBS: sørg for at lave dette i en forholdsvis stor gryde, da det bobler op, når natron tilsættes.
  3. Mens peberkagesirup afkøler, pisker du melet i en skål med et piskeris – dette sørger for at du undgår melkugler i dejen. Alternativt kan du si melet igennem en si, hvis du er mere for denne metode.
  4. Hæld nu peberkagesiruppen i melet under omrøring. Du kan evt bruge en røremaskine.
  5. Tilsæt som det sidste ægget og rør peberkagedejen glat.
  6. Sæt nu peberkagedejen på køl. Denne kan sagtens holde sig i køleskabet flere dage, og bliver bestemt ikke ringere af den grund. Den kan og også anvendes med det samme efter kort afkøling.

 

Udstikning og bagning af peberkagedejen: 

  1. Find din ønskede skabelon til Peberkagehus, og klip det ud.
  2. Rul nu dejen tyndt ud ca 0,4-5 cm. OBS. Sørg for altid at have mel under dejen, så den ikke sætter sig fast på bordet.
  3. Placer nu de forskellige dele til peberkagehuset og skær delene ud. Det kan være en fordel at skære huset ud på pladen, hvor de skal bages, så man ikke udvider eller strækker dejen, når de flyttes.
  4. Peberkagerne bages ved varmluft 180 grader i ca. 6-7 minutter. OBS: for at peberkagehuset kan stå og samles, er det nødvendigt at det bliver bagt nok, da det kan risikere at falde sammen, hvis det er for blødt.
  5. Lad de afbagte dele køle helt af.

 

Pyntning og samling af Peberkagehus:

  1. Start med at lave en glasur af flormelis og æggehvide. Tilføj lidt æggehvide til flormelisen, og rør den til en sej, tyk masse. Hæld glasuren i en sprøjtepose.
  2. Pynt de forskellig sider med glasur og pynt.
  3. Når pynten er størknet, smeltes sukker til karamel på en pande.
  4. Dyp nu de forskellige sider i karamellen, en af gangen og saml side mod side. Denne proces skal gå forholdsvis hurtigt, da karamellen størkner hurtigt. Det kan være en fordel at samle peberkagehuset i sukker på et fad. Dette hjælper, at huset ikke skrider lige så let ved samlingsprocesen.
  5. Når huset er samlet, pyntes huset færdigt, og så har du et flot penerkagehus, som dufter i hele hytten!

img_4656

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fudge med vanilje