Reklame for DansukkerDanmark.
Noget af det hyggeligste man kan gøre op mod jul, er at pynte peberkager eller peberkagehus. Dette er et rundt peberkagehus har jeg selv tegnet i hånden og lavet ca. skabeloner for alle sider, tag, vinduer og ekstra tilbehør. Jeg vil næsten sige, at kun fantasien sætter grænser.
Dejen kan nemt laves et par dage i forvejen, og skal gerne trække i mindst 24 timer, så smagen kan udvikle sig. Dejen er lavet med både øko brun farin, øko lys sirup og sidst pyntet med øko flormelis fra Dansukker. Dansukker er den store producent for alle typer af sukker og sirup her i Danmark, og bliver min favorit, hvis jeg skal anvende sukker.
Dejen hæver en del, så det er derfor vigtigt, at dejen rulles meget tyndt ud, ca. 0,2 cm – hvis muligt. Når dejen skal anvendes tages den fra køl og stuetempereres i ca. 1 time, så den bliver lettere at arbejde med og rulle ud. Når kagerne er bagt afkøles de og så skal du blot i gang med pyntningen og samlingen af dit peberkagehus og igen lade fantasien gå løs.
Ingredienser til Rundt peberkagehus:
Antal: 1 peberkagehus + ekstra småkager af resterende dej
Sværhedsgrad: Mellem
Redskaber: Lineal, kniv, sprøjtepose*, rund tyl*,
Peberkagedej:
- 175 g brun farin (Øko Dansukker)
- 135 g smør (saltet)
- 225 g lys sirup (Øko Dansukker)
- 2 tsk natron
- 550 g kagemel*
- 2 spsk kanel
- 2 tsk kardemomme
- 2 tsk nellikor
- 1 tsk stødt peber
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk allehånde
- 1 tsk vanilje
- 1 æg
Glasur:
- 2 æggehvider
- 300 g flormelis (ca) (Øko Dansukker)
Samlingskaramel:
- 150 g sukker (Øko Dansukker)
Andet:
- Husblas (til vinduer i peberkagehus)
- Flormelis (Øko Dansukker)
TIP: Hvis du ønsker at lave et peberkagehus som dette, skal du have:
– 6 x ens sider i ca. 10-17 cm (med hhv. hul til vinduer og dør),
– 6xtag i trekanter på 10 cm i bunden og 14 i højden for midten,
– Vindueskodder, dør og ekstra figurer til pynt.
Hvis du ønsker et lidt nemmere et, kan du nemt lave et firkantet hus med fladt tosidet tag.
Fremgangsmåde til Rundt peberkagehus:
Peberkagedej:
- I en gryde smeltes brun farin, lys sirup og smør
- Når ingredienserne er smeltet tages det af varmen og køler et par minutter
- Imens kommes mel og alle krydderierne i en skål og blandes
- Kom natron i gryden med sirup og rør rundt (PAS på, det bobler og hæver meget, så rør lidt i ad gangen)
- Hæld så sirupmassen ned i de tørreingredienser under omrøring (Gerne i en røremaskine med en dej-spadel)
- Rør ingredienserne sammen indtil de begynder at samle sig
- Tilsæt ægget og rør til dejen er blød og ens
- Kom dejen i en pose eller lufttæt beholder og lad dejen hvile i 24-48 timer
Udrulning og bagning af rundt peberkagehus:
- Tag dagen fra køl ca. 1 time før den skal rulles, så den bliver lettere at arbejde med
- Rul herefter dejen ud til ca. 0,2 cm højde
- Skær dejen ud i alle dele, sider, tag, vinduer, dør, skodder mm ud (Se tip ovenfor)
- Bag husdelene ved 190 grader almindelig luft i 6-8 minutter til let gyldne
- Afkøl helt inden anvendelse
Pyntning af rundt peberkagehus:
- Pisk en glasur af æggehvider og flormelis og pisk den indtil den bliver hvid og tyk
- Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille rund tyl
- Start med at sprøjte glasur på bagsiden af vinduekanterne og placer husblas som vindueglas og lad det størkne
- Pynt herefter alle husdelene med ønsket glasurmønster og lad det størkne helt
Samling af rundt peberkagehus:
- Smelt sukkeret på en pande (så stor at hussiderne kan dyppes i karamellen)
- Sørg for at holde karamellen varm imens den skal anvendes
- Tag nu først to hussider og dyp siderne i karamel, så de to sider der skal sidde fast er fyldt med karamel
- Gentag med de resterende sider, så der til sidst står et hus med 6 kanter – tilpas det så det bliver nogenlunde jævnt
- Lav taget ved igen af tage to af tagdelene og sæt dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel, så resten af tagdelene også kan sættes på – prøv dig lidt frem
- Gentag med de resterende tagdele
- Placer herefter døren og vindueskodder med karamel
- Afkøl karamellen og lad huset størkne lidt
Pyntning af rundt peberkagehus:
- Sæt huset på det endelige fad, som det skal stå på
- Sprøjt alle samlingerne til med glasur, så det ligner sne
- Drys med flormelis på taget, så det ligner små snefnug
- Server til spisning eller lad det stå og pynte resten af julen (det dufter skønt)
Velbekomme og god arbejdslyst!
Hej Nanna!! Vi lavede et skønt peberkage hus efter din opskrift og alt var fryd og gammen så længe det varede… desværre blev de færdige kager og huset helt blødt med tiden og endt i total ragnarok. Huset stod tomt da det kollapsede så ingen kom til skade- men vi kommer ik til at bruge den opskrift igen… holder os til opskrifter hvor kagen bliver hård med tiden og ik bliver blød😳 sender gerne et før og efter billede😂god jul🌲
Hej leila 🙂
Tak fordi du brugte opskriften 🙂
Det lyder ærgerligt! Jeg kan fortælle at mit hus stod i 1,5 måned uden at der skete noget og jeg brækkede det fra hinanden lige efter jul – så jeg går ud fra, at du har bagt dit for lidt i ovnen, siden det er blevet så blødt. Nogle gange er det ikke altid opskriften der er galt med, men kan være noget der er sket i fremgangsmåden 🙂 Glædelig jul til dig.
Hej Nanna,
Har du skabelon på dit runde peberkagehus? Hvis ja, kan du sende det på mail til mig, synes det er meget smukt og ser sjovt ud at lave 🙂
Kh Winnie
Hej Winnie 🙂
Tak for mail og søde ord! Jeg lavede det desværre i hånden, så det kan jeg ikke – øv!