Tærter med chokolademousse og karamel

En kage der altid er en favorit hjemme hos os, er en kage med chokolademousse og karamel. Denne lækre lille tærte er en tærtebund fyldt med karamel toppet med en fast chokolademousse. Kagen består kun af disse tre elementer, som hverisær kan laves i forvejen. En god gæstekage da kagen kan samles mere eller mindre før den skal serveres og sætte på bordet, når det er desserttid.

Kagerne smager himmelsk i en kombi af karamel og chokolade sammen med den sprøde tærtebund. Chokolademousse og karamel kan med fordel laves et par dage i forvejen, da den skal afkøles helt inden den piskes op og sprøjtes i de ønskede forme, hvorefter formene skal på frys til de har sat sig helt. Karamellen kan koges flere uger forinden og stå i køleskabet uåbnet i dåsen. Nem og farlig måde at have karamel i køleskabet. Opskriften er nem, og den kommer her:

Ingredienser til tærter med chokolademousse og karamel:

(8-10 stk. afhængig af størrelse)

Chokolademousse:

  • 3,5 dl fløde
  • 250 g mørk chokolade (60%)
  • 1 blad husblas

Tærtebunde:

  • 300 g mel
  • 100 g sukker
  • 200 g smør
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 æg

Karamel:

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 1 nip salt

Fremgangsmåde til tærter med chokolademousse og karamel:

Chokolademousse:

  1. I en skål udblødes husblas i rigeligt vand i 10-15 minutter
  2. Opvarm fløde i en gryde til lige under kogepunktet
  3. I en skål kommes den hakkede chokolade i
  4. Når fløden er opvarmet, hældes den over den hakkede chokolade og står 1 minut
  5. Herefter røres der i skålen med en dejskraber – gerne i bunden af skålen
  6. Når alt chokoladen er smeltet i fløden, kommes den udblødte husblas i chokoladefløden
  7. Når husblas er opløst i chokoladefløden sættes den på køl
  8. (TIP: kom chokoladefløden i en pose eller læg film helt ned på chokoladefløden når den stilles på køl, så dannes der ikke kondens – hvilket chokoladen ikke så godt kan lide)
  9. Når chokoladefløden er afkølet helt (5 grader), piskes den kortvarigt (Maks 1 minut) til den er luftig og blød
  10. Kom herefter chokolademoussen på en sprøjtepose og fyld de ønskede forme
  11. Kom de ønskede forme på frys i minimum 2-3 timer – til de har sat sig helt og de kan poppes ud af formene

Karamel:

  1. Kog en dåse kondenseret mælk i rigeligt vand i 3 timer
  2. Sørg for at dåsen hele tiden er dækket med vand
  3. Lad karamellen køle af inden den skal fyldes i tærtebundene

Tærtebunde:

  1. I en skål mikses sukker, mel og vaniljesukker
  2. Tilsæt koldt smør i tern og rør rundt til du får en smuldret masse/konsistens
  3. Tilsæt herefter ægget og rør til dejen har samlet sig til en blød mørdej der netop lige hænger sammen
  4. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir (ca. 0,5 cm tykkelse) og læg den på køl i 15-20 minutter
  5. Efter afkøling beklædes ønskede tærteforme med mørdejen – prik huller i bunden af tærterne med en gaffel så luften kan slippe fri under bagningen
  6. Bag de små tærtebunde ved 200 grader i 10-15 minutter – til gyldne
  7. Afkøl tærtebundene inden resterende ingredienser kommes i bundene

Samling af tærterne: 

  1. Rør den bløde karamel sammen med et nip salt og kom den herefter på en sprøjtepose med en lille rund tyl
  2. Fyld tærtebundene med den bløde karamel
  3. Pop herefter chokolademousserne ud af deres forme (mens de er helt frosne) og placer dem med det samme ovenpå den bløde karamel
  4. Pynt med ønsket pynt og sæt på køl indtil servering (mousserne skal gerne tø op inden de serveres)

Velbekomme!

7 thoughts on “Tærter med chokolademousse og karamel

  1. Den kage ser så lækker ud. Men har et spørgsmål vedr. karamellen. Kan man lave den på en anden måde en at koge dåsen? Mht. tungmetaller mm..
    Bedste hilsner Charlotte

  2. Hej 🙂
    De ser virkelig toplærke ud!
    Jeg har mange gange med succes fyldt 2 dåser kondenseret mælk over i et stort patentglas fra IKEA og så kogt det. Det virker upåklageligt!

  3. De ser så lækre ud! Skal forsøge mig med dem fredag, men gar lige et spørgsmål… hvor længe før servering (ca) ville du tage chokolademousserne op ad fryser og ligge i bundene? 🤔

    Tak for altid gode opskrifter og inspiration 😍👏🏼

    1. Hvor lyder det bare lækkert!
      Når du tager chokolademousserne op, skal de poppes direkte ud af formen og direkte på resten af tærten. Hvis mousserne ikke er helt frosne, kan de ikke poppes ud af formen 🙂 så med det samme, og så kan kagerne godt stå 3-4 timer på køl frem til de skal serveres 🙂

    1. Det kan du helt sikkert godt – men det afhænger selvfølgelig af hvor “stor” tærten er. Til den portion mørdej som er angivet i opskriften plejer jeg at kunne forme en tærteform af 20-22 cm størrelse – måske lidt større. Ellers lav 1,5 portion af opskriften alt efter dit tærtefad 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *