Citrontærte med marengs

En lækker tærte jeg længe har tænkt på at lave, er citrontræte med marengs. En lille syrlig citrontærte lavet på citronsaft og hvid chokolade toppet med en luftig marengs. Tærten laves på en lille sprød mørdejsbund som bages i perforerede tærteringe, hvilket gør at tærtebunden bliver ekstra sprød og godt bagt pga. de små lufthuller. Når tærtebundene er bagt laves citronchokoladen ved at opvarme citronsaften, tilsætte husblas og hælde citronsaften over den hvide chokolade. Citronchokoladen afkøles let inden den hældes i mørdejsformene. Citronmassen afkøles helt i formene hvorefter marengsmassen kan laves og pyntes på tærterne.

Marengsen pyntes med en tyl der giver det flotteste mønster. Jeg har købt min tyl hos Kunst og Køkkentøj (ingen reklame), men den kan købes mange steder online. Alternativ tyl kan selvfølgelig også anvendes – evt. en helt rund tyl til dutter af marengs.

Citrontærterne kan laves på forhånd, dog skal marengsen påføres lige inden servering, da det ellers kan medføre en lidt kedelig skum på toppen i længden. Hermed kun 3 elementer som skal forberedes og de 2 kan laves på forhånd! Ingen grund til at frygte opskriften. Her er den:

Ingredienser til citrontærte med marengs:

Antal: 7 citrontærter af 8-10 cm i diameter
Sværhedsgrad: Let til mellem

Mørdej:
  • 50 g sukker
  • 100 g hvedemel
  • 50 g durummel
  • 1 tsk vaniljepasta
  • 100 g koldt smør i tern
  • 1 æggeblomme
Citronchokolade:
  • 160 g hvid chokolade
  • 2 blade husblas
  • Skal fra 1 citron (brug evt en skræller til at lave store strimler af skal)
  • 1,5 dl citronsaft (3 mellemstore citroner)
  • 0,5 dl fløde
Marengs:
  • 75 g sukker
  • 0,3 dl vand
  • 2 tsk glucose sirup
  • 2 æggehvider
  • 1 tsk vaniljepasta
Chokolade pynt:
  • 50 g hvid chokolade

Fremgangsmåde til citrontærte med marengs:

Mørdej:
  1. Bland sukker, mel, durummel og vaniljesukker i en skål
  2. Tilsæt tern af koldt smør og rør ingredienserne til en smuldret masse
  3. Tilsæt æggeblomme og rør mørdejen til en samlet masse
  4. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir (hvis mørdej er blevet for varm, kan den sættes på køl i 15 minutter, så er den lettere at rulle ud)
  5. Beklæd dine tærteforme med mørdej
  6. Beklæd mørdejen med bagepapir og hæld kikærter eller skårne rugkerner (nogle som kan bages med) for at tærtebunden ikke hæver op men forbliver flade
  7. Bag tærtebundene ved 195 grader Alm ovn i 12-14 minutter til gyldne (fjern evt kerner efter 9-10 minutter så bunden kan bages gylden også
Citron chokolade:
  1. Udblød husblas i rigeligt vand
  2. I en gryde kommes citronsaft og citronskal samt fløde
  3. Det varmes op til lige under kogepunktet
  4. Kom den hvide chokolade i en skål
  5. Si citronfløden fra citronskal og kom det flydende over den hvide chokolade
  6. Tilsæt udblødt husblas
  7. Rør flydende og chokolade sammen til en ens masse
  8. Lad den stå og køle let af
  9. Hæld herefter citronchokoladen i de afkølede tærtebunde
  10. Lad citronchokoladen køle helt af inden tærterne pyntes med marengs
Chokoladepynt:
  1. Temperer chokoladen til maks 28-29 grader
  2. Spred den ud på et stykke kageplast, lad det sætte sig 30 sekunder
  3. Træk nu striber i det med en takket palet
  4. Lad chokoladen størkne evt. hurtigt på køl
  5. Befri chokoladen fra kageplasten
Marengs:
  1. Kog vand, sukker og glucose til en sirup på ca. 120 grader
  2. Kom æggehvider i en skål og pisk dem lyse og luftige
  3. Når sirup er ved at nå ca 120 grader hældes den i de luftige æggehvider under kraftig piskning
  4. Lad det piske i 10-12 minutter – til marengsen er luftig og kompakt på samme tid
  5. Kom marengsen på en sprøjtepose med en tyl (min er købt i kunst og køkkentøj)
  6. Sprøjt fint mønster på citrontærte
  7. Pynt med chokolade
  8. Server med det samme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *