Når året er ved sin ende er det tid til nytårsaften, og det betyder selvfølgelig en ekstravagant nytårskage, og i år er ikke en undtagelse! Dette år er et af mine bud på denne lækre nytårskage med blondiebund, med mandelmel. Min mors kollega har været så sød at give mig mandelmel fra resterne af hendes produktion af mandelmælk, og jeg tænkte derfor, at det ville være perfekt i en blondie! Mandelmelet er erstattet med lidt af den almindelige hvedemel, og giver en dejlig rund smag af nødder.
Ovenpå blondiebunden er der en frisk hvid chokolademousse lavet på fløde, chokolade og citron som udstikkes med en Kagering på 16 cm.
I midten af moussen er en karamel lavet på kondenseret mælk, kogt i dåsen forinden. På toppen af denne nytårskage med blondie er der en cirkelformet hvid chokolademousse, som bidrager flot i det hvide tema. Den ekstra pynt er endnu en del af den hvide chokolademousse, som er sprøjtet i dutter med en Wilton 4B tyl, hvilket er en af mine ynglingstyller. Ligeledes er karamellen, som også er i midten af kagen, brugt som pynt ovenpå.
Til sidst er kagen pyntet med guldstøv, rød Skovsyre og karamel kugler. Opskriften kan laves og samles samt spises på under 24 timer inklusiv bagetid, køletid og sætte-tid.
Ingredienser til nytårskage med blondie, citrus og karamel:
Antal personer: 8 personer
Sværhedsgrad: Mellem til svær
Redskaber: Firkantet bageform*, Kagering på 16 cm (min er denne* justerbare ring), Kageplast*, spiral silikoneform.
Blondiebund:
- 130 g smør
- 130 g hvid chokolade (brækket i stykker)
- 1 tsk vaniljesukker
- 300 g sukker
- 3 æg
- 100 g hvedemel
- 50 g mandelmel
- 1/4 tsk natron
- Skal Og saft fra 1/2 citron
- Skal Og saft fra 1/2 appelsin
- 50 g mandler (hakket)
Hvid chokolade mousse med citrus:
- 4 husblas
- 5 dl fløde
- 1 tsk vaniljepasta
- 300 g hvid chokolade (Hakket småt)
- Skal fra 1/2 citron
Karamel midte
- 1/2 dåse kondenseret mælk (hele dåsen er kogt i 4 timer for inden og kølet ned)
Andet:
- Karamelkugler*
- Rød Skovsyre
- Guldstøv*
- 100 g hvid Chokolade til chokoladebånd om kagen
Fremgangsmåde til nytårskage med blondie, citrus og karamel:
Blondiebund:
- Smelt smør i en gryde
- Tilsæt den hvide chokolade til det smeltede smør, og smelt chokoladen med
- Imens piskes en luftig æggesnaps af æg, sukker og vaniljesukker
- Bland herefter smør og chokolade ned i den luftige æggesnaps
- I en skål blandes mel, mandelmel og natron som efterfølgende sies ned i æggesnapsen
- Riv citrusskaller og saft ned i dejen
- Tilsæt hakkede mandler
- Kom blondiedejen i en firkantet form, så den senere kan udstikkes og støbes med den hvide chokolademousse
- Bag blondiebunden ved 175 grader i ca. 20-25 minutter (OBS på ikke at bage den for længe, den den gerne skal være klæg midt i)
- Sæt blondiebunden på køl og lad den køle helt af inden den samles med resten
- Imens kan den hvide chokolademousse laves
Hvid chokolademousse og cirkelpynt:
- Udblød husblas i vand
- Hak chokoladen og kom den i en skål
- Varm fløde, citronskal og vaniljepasta
- Hæld den varme fløden over chokoladen og tilsæt husblas
- Rør chokoladen ud i fløden til du får en flydende konsistens
- Hæld flydende chokoladefløde i silikoneformen med cirkel mønster og sæt den på frys i 3-4 timer til helt frossen
- Kom resten af chokoladefløden på køl med husfilm over og lad det køle helt af
Samling af nytårskage med blondie og hvid chokolademousse:
- Placer blondiebunden på en flad overflade og beklæd blondiebunden med en Kagering med kageplast indeni
- Pisk chokolademoussen til en let mousse (undtagen 2 spsk som skal bruges til pynt ovenpå tærten)
- Kom chokolademoussen på en sprøjtepose ligeledes med karamellen (hvor der igen gemmes 2 spsk til pynt ovenpå kagen)
- Sprøjt en midte med hvid chokolademousse og sprøjt herefter en ring med karamel omkring moussen
- Fyld op med chokolademousse omkring karamellen, så du opnår en ydre cirkel med mousse omkring karamellen samt giv et lag ovenpå, så karamellen er gemt væk under mousse
- Jævn overfladen på chokolademousse ud og stil nytårskage med blondie på køl i 3-4 timer, til den har sat sig
Pyntning af nytårskage med blondie – inklusiv chokoladebånd:
- Kom nytårskagen på et fad med bagepapir
- Mål omkredsen af kagen og klip et stykke kageplast der passer til omkredsen og højden på kagen (eller genbrug det du allerede har brugt ved at vaske det rent igen)
- Temperer den hvide chokolade
- Kom chokolade på kageplasten og lad den sætte sig kort, hvorefter båndet placeres på kagens sider med chokoladen ind mod kagen
- Sæt kagen kort på køl, så chokoladen sætter sig og kageplasten kan befries fra chokoladen
- Imens kommes den resterende chokolademousse på en sprøjtepose med Wilton 4B – ligeledes med karamellen i en sprøjtepose med Wilton 4B
- Kagen tages fra køl og kageplast fjernes
- Chokoladefløden som blev støbt i en cirkel silikoneform tages fra frys og poppes ud af formen og placeres på kagen
- Mousse og karamel sprøjtes i dutter
- Der pyntes til sidst med rød Skovsyre, guldstøv og karamelkugler (mine har jeg købt hos Valrhona)
- Server med det samme eller opbevar på køl indtil servering
Velbekomme!

Du skriver at bunden skal bages i en firkantet form og så udstikkes. Kan man ikke bare bage den i en rund form?
Det kan du sagtens, jeg har blot udstukket den for at få en blød kant og ikke den “bagte kant” 🙂
Er der mulighed for at lave dagen før?
Det vil helt sikkert være en god ide at gøre 🙂 Den skal samles, og det kan nemt gøres dagen før 🙂
Hvor stor er kagen i diameter?
Den er 16 centimeter 🙂 Har skrevet i opskriften, at der skal bruges en kagering til at udstikke med en diameter på 16 cm 🙂
Øv – først da jeg var kommet igang opdager jeg så småt at opskrift er ret mangelfuld..
Appelsin saft og skal, samt citronsaft i ingredienslisten er ikke at
Til sidst er der så pludselig et tempereret chokoladebånd, men kan ikke se det i ingredienslisten, så det indkøbte chokolade rækker langt fra til..
Øv for en fiasko nytårskage der bliver medbragt imorgen..
Hej Ida 🙂 det er jeg sørme ked af!
I sådan gør du stod der kun citron og ikke appelsin, så det er rettet så begge citrusfrugter nu er nævnt.
Vaniljepasta er nu tilføjet – til din info kan du altid bruge vaniljesukker som alternativ.
Hvis du ikke har mere chokolade kagen kagen nemt serveres uden.
Så umiddelbart lyder din kage ikke til at være en hel fiasko, hvis det blot er ovenstående der er sket undervejs 🙂