Reklamelinks er markeret med*.
Nytårsaften nærmer sig og der skal derfor overvejs hvilken kage der skal serveres til dessert. En kage der altid er et hit er en brownie. En anden ingrediens der også altid er et hit er karamel. Denne kage er derfor en god kombination af det bedste og hvad jeg vil forstå som et godt forslag til dessert. Brownie med karamelmousse kan sagtens laves flere dage før og komme på frys. Hvis du ikke er i god tid og blot vil lave den dagen før, stilles springformen med moussen på køl til dagen efter og silikoneformen med mousse sættes på frys, så mousserne kan poppes ud (det er vigtigt, at disse er på frys, ellers kan de ikke komme ud af silikoneformen). Kagen kan desuden samles aftenen før nytårsaften så du kun har pyntningen inden gæsterne kommer. En sikker vinder til nytårsaften. En brownie med karamelmousse må være et hit! Jeg ved hvert fald, hvilken dessert jeg skal servere for mine gæster nytårsaften. Mon ikke du også ved det nu?
OBS for chokoladetemperering til snirkler: Hvis den er tempereret korrekt kan du blot lade den ligge ved stuetemperatur / eller ved et koldt vindue og så sætter chokoladen sig – hvis den ikke er tempereret korrekt vil det kræve, at chokoladen kommer på køl og størkner
Ingredienser til brownie med karamelmousse:
Antal: 8 Personer
Sværhedgrad: Mellem
Redskaber: Springform 18 cm*, stjernetyl*, kageplast*, sprøjtepose, Silikoneform halvkugle (4 cm)*,
Brownie:
- 90 g sukker
- 2 æg
- 1 tsk vaniljesukker
- 100 g smør
- 150 g mørk chokolade* (Callebaut)
- 75 g mel
- 1 nip salt*
- 50 g mørk chokolade* (Callebaut)
Karamelmousse:
- 5 blade husblas
- 1 dåse dulche de leche = 400 g fast karamel fra dåse (Der gemmes 2 spsk af karamellen til pynt*) (denne skal koges i 3-4 timer eller købes færdiglavet)
- 1 nip salt*
- 5 dl fløde
Pynt:
- 2 spsk karamel fra dåsen til karameldutter*
- Karamelkugler fra Valrhona (Kan købes HER, og er virkelige fine til at pynte kager med)
- Chokoladesnirkler af mørk chokolade*
- Guldstøv
Fremgangsmåde:
Forberedelse:
- Kog karamellen i dåsen, hvis ikke den er købt færdiglavet.
Brownie:
- Begynd med at smelte smør i en gryde
- Imens piskes sukker og æg til en luftig æggesnaps i en skål
- I en anden skål blandes mel og salt
- Når smør er smeltet tilsættes chokoladen og smeltes med
- Det smeltede smør og chokolade vendes i æggesnapsen uden at slå luften ud af æggesnapsen
- Alt det tørre sigtes ned i æggesnapsen og vendes forsigtigt rundt
- Tilsæt sidst den resterende mørke chokolade til browniedejen
- Beklæd bunden af springformen (18 cm) med bagepapir og hæld browniedejen i springformen
- Bag brownien i ovnen ved 160 ved 15-18 minutter
- Den må gerne være lidt blød, da den sætter sig på køl
- Når brownien er bagt sættes brownien på køl til den er kølet helt af
Karamelmousse:
- Kom husblas i en skål med rigeligt vand
- I en gryde opvarmes karamellen fra dåse (minus 2 spsk som bruges til pynt) til det bliver flydende og kan røres rundt uden klumper
- Salt tilsættes til den varme og let flydende karamel
- Den udblødte husblas kommes i den flydende karamel og røres rundt
- Karamellen sættes nu køles af
- I mellemtiden piskes fløden til let skum der netop trækker spor (hellere lidt for flydende end for pisket)
- Når karamellen er kølet ned til 35 grader, vendes flødeskummet i karamellen lidt af gangen
Samling af kage:
- Tag brownie kagen fra køl og beklæd indersiden af springformen med kageplast
- Hæld nu karamelmoussen over brownien (gem en smule til silikoneformen til halvkugler af mousse – se næste step)
- Bank springformen et par gange ned i bordet, så luftbobler bliver slået ud af moussen
- Sæt springformen på køl mindst 5-6 timer eller natten over (hvis du vil være i god tid kan denne fryses ned og tøes op på køl inden den pyntes)
Halvkugle mousser:
- Den resterende mousse som er tilovers fyldes i silikoneforme i halvkugler (disse skal på frys)
- Silikoneformene fyldes helt og bankes ligeledes, så luftboblerne forsvinder
- Skrab silikoneformen, så moussen flugter formens kanter
- Kom husholdningsfilm over silikoneformen med moussen og sæt denne på frys i minimum 2 timer (ellers kan de ikke poppes ud)
Chokoladesnirkler:
- Temperer den mørke chokolade i mikroovnen (eller metode som du finder bedst). Ved mikeoovnen skal chokoladen varmes til maks 32 grader
- Fordel den tempererede chokolade på et stykke kageplast og lad det sætte sig et minut
- Herefter trækkes striber med en skraber, så der opnås små spor
- Lad chokoladen sætte sig 2-3 minutter mere så den stadig er let blød, men så kageplasten kan snoes omkring sig selv – så snirklerne kan størkne snoet
- Lad chokoladen størkne
- Når chokoladen har sat sig befries snirklerne fra kageplasten og deles forsigtigt fra hinanden
Pyntning af kage:
- Tag brownie med karamelmousse ud fra køl, og frigør springformen samt kageplasten fra moussen
- Du kan med fordel bruge en kniv til at løfte/befri kageplasten fra moussens sider når du trækker plasten fra moussen
- Smør evt siderne let op med en opvarmet kniv, så du undgår lufthuller men får en mere skarp kant
- Pynt karamelmoussen med karamelmousse halvkugler som er direkte fra frost (ellers kan de ikke poppes ud)
- Afsæt dutter af karamel rundt omkring på kagen (mine er sprøjtet med en stjernetyl*)
- Pynt med karamelkugler, chokoladesnirkler og guldstøv
- Server kagen med det samme eller sæt den på køl igen indtil den er tøet op (hvis du har haft den på Frost)
Velbekomme!
Hvis du er vild med kager som disse, skal du også prøve denne brownie med bounty!
Hejsa 🙂
Formen var 16 cm, men du har ret, jeg kom en smule dej i nogle muffinsforme, for at brownien ikke blev for stor og høj 🙂 tak for opmærksomheden, jeg skriver det i opskriften.
Alternativt kan du komme dejen i en større form, menså bliver karamelmoussen måske lidt lavere 🙂
Hej Nanna, kan man bruge karamelmoussen til toppe på en kagebund og så sætte den på køl dagen før servering?
Hej bianca:-) hvis jeg forstår dig rigtigt, er der ikke nogen hindring for at du blot kommer moussen på toppen. Blot opbevar den på køl indtil servering 🙂
Jeg tror, at jeg har fået svaret. Jeg ville gerne lave toppe med en tyl på en kagebund, så hvis moussen kan komme på bunden dagen før, så kan jeg kræse mere om mine gæster 🙂
Hej!
Jeg er ikke den store dessert-bager, så jeg har lige et lille opklarende spørgsmål. Når du skriver “1 dåse dulche de leche = 400 g fast karamel fra dåse”, – betyder det så, at jeg skal koge dåsen med kondenseret mælk, før jeg kan gå i gang med at lave karamelmoussen? Jeg glæder mig til at gå i krig med din lækre opskrift. 🙂
Hej Anne Sofie 🙂
Jeps, det er nemlig det du skal gøre! Og tak for de søde ord.
Du skal blot koge dåsen i vand i 3,5-4 timer i en gryde – sørg for at der er vand nok undervejs 🙂
Hej Nanna
Jeg har forsøgt mig med at lave din brownie med karamelmousse, og den smagte helt vildt godt! Du har så mange lækre opskrifter. Min karamelmousse skilte desværre. Har du nogen bud på, hvordan det kan være?
Hej Laura 🙂 Hvor dejligt at høre at du syntes om den – jeg synes nemlig også selv den er vildt god!
Øv øv med den skilte mousse! Enten har karamellen været for varm, da du blandede den med flødeskummet – eller så er flødeskummet blevet pisket for meget (du ved sådan at den er blevet for stiv). Det er nok mine bedste bud. Et tip er helt sikkert at måle temperaturen af på den varme masse – min hovedregel er at den “varme” masse skal afkøles ned til ca. 31-33 grader før jeg gradvist vender lidt flødeskum i. Flødeskummet er også kun pisket så det er en meget flydende flødeskum 🙂 Måske du kan bruge disse regler næste gang – ellers er du meget velkommen til at skrive igen 🙂
Hej Nanna
Kan denne karamel mousse tylles på en kage.
Jeg skal lave talkager og vil gerne ha den på toppen hvor jeg sprøjter den på?
Mvh. Helle
Hej Helle 🙂 den er støbt på med kageplast, fra flydende form, så den kan desværre ikke sprøjtes ud. Så skal du alternativt lave en slags chokolademousse du kan piske op og sprøjte ud 🙂
Hej Helle,
Jeg er ude i det samme – tænker dog om det skal gøres lidt anderledes.
Fx ved en hindbærmousse der varmer man hindbærpure+fløde og putter herefter husblas i. Det piskes så op, når det er koldt nok og det kan sprøjtes ud. Jeg har aldrig prøvet det med dulce de leche, så jeg er bange for, at det ikke lykkedes 🙂
/Simone
Hej Nanna,
Hvis det er Dulce de leche jeg bruger, så skal det kun opvarmes ikke? Eller skal det ,ligesom det kondenseret mælk, også koges i 3-4 timer?
Mvh Julie
Hejsa 🙂 jo lige præcis, så er det den færdige karamel og derfor skal den ikke koges 🙂
God bagning
Kan kagen fryses ned?
Yes det kan den godt. Tø den op i køleskabet, når den skal spises 🙂