Havregrynstærte med karamel og hindbærmousse

Reklamelinks er markeret med *.

En tærte er altid en god ide. Og hvad med en havregrynstærte med karamel og hindbærmousse? En god ide til en dessert der nemt kan laves på forhånd og dermed være klar til når gæsterne melder deres ankomst.

Havregrynstærten er lavet på en havregrynsmørdej der er bagt sprød. Dernæst er der lavet en hjemmelavet karamel hældt ned i havregrynsbunden. Imens disse køler af laves hindbærmoussen som støbes i en silikoneform og afkøles på frys, så den kan poppes ud af silikoneformen. Dernæst laves en cirkelpynt af gold (karamel) chokolade og fløde, som ligeledes sættes på frys, så den kan poppes ud af silikoneformen. Slutteligt samles havregrynstærten med karamel og hindbærmousse ved at påføre hindbærmoussen på karamellen, dernæst goldpynten på hindbærmoussen, dutter af goldganache, karamelkugler og rod skovsyre. Lad hindbærmoussen tø op 2-3 timer på køl inden den servers, så den lettere kan skæres i.

Server den kold. Karamellen er dejlig blød og vil derfor begynde at løbe ud ved at stå for længe ved stuetemperatur, spis den derfor med det samme 😉 God undskyldning for at skulle spise hele kagen!

Velbekomme!

Ingredienser til havregrynstærte med karamel og hindbærmousse:

Antal: 8-10 personer
Sværhedsgrad: mellem til svær
Redskaber: 16 cm silikoneform, 18,5 cm perforeret kagering, stjernetyl

Havregrynstærtebund:
  • 100 g hvedemel
  • 50 g havregryn
  • 60 g sukker
  • 2 tsk vanilje extract
  • 100 g koldt smør i tern
  • 1/2 æg (blandet æggeblomme og æggehvide)
Karamel:
  • 100 g sukker
  • 0,75 dl fløde
  • 10 g smør
  • 1 nip salt
Hindbærmousse:
  • 2 husblas
  • 115g hindbær
  • saft fra 1/2 citron
  • 45 g sukker
  • 2 dl fløde
Gold pynt:
  • 80 g GOLD Chokolade (KØB HER*)
  • 1 husblas
  • 1 dl fløde
Pynt:
  • Rød Skovsyre
  • Resten af Gold Chokoladen som sprøjtes ud i små dutter
  • Karamelkugler (mine er fra Valrhona)

Fremgangsmåde til havregrynstærte med karamel og hindbærmousse:

Havregrynstærtebund:
  1. Bland mel, havregryn, sukker og vaniljepasta sammen
  2. Tilsæt smør og bland massen til en smuldret masse
  3. Tilsæt æg og rør til massen er samlet
  4. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til ca. 0,-3-0,5 cm tykkelse
  5. Beklæd tærteringen (min er perforeret forme)
  6. Prik bunden med en gaffel
  7. Bag bunden ved 190 grader i 10-12 minutter til gylden
Karamel:
  1. Smelt sukker i en gryde
  2. Imens opvarmes fløde til lige under kogepunktet
  3. Hæld den varme fløde i sukkeret, når det er helt smeltet
  4. Rør fløde og sukker sammen (Pas på, det bobler meget)
  5. Tilsæt smør og salt og lad karamellen koge lidt tykkere i 20-25 minutter
  6. Lad Karamellen køle lidt af hvorefter den hældes i havregrynsbunden
  7. Sæt bund og karamel på køl
  8. Imens kan hindbærmoussen laves
Hindbærmousse:
  1. Kog en hindbærgrød af hindbær, citron og sukker (10-15 minutter)
  2. Sæt imens husblas i blød i vand
  3. Kom husblas i grøden og rør den ud
  4. Si hindbærgrøden igennem en si, og gem hindbærvæsken
  5. Lad hindbærvæsken køle af til ca. 34 grader
  6. Pisk fløde til en meget let pisket skum – let flydende
  7. Vend den sammen med hindbærvæsken af flere omgange
  8. Kom den samlede hindbærfløde i silikoneformen (16 cm i diameter)
  9. Kom formen på frys til den har sat sig 3-4 timer
Gold pynt:
  1. Udblød husblas i rigeligt vand
  2. Opvarm fløden til lige inden de koger
  3. Kom Gold chokolade i en skål
  4. Hæld den varme fløde over chokolade og tilsæt husblas
  5. Rør fløde og chokolade sammen
  6. Si massen igennem en si og hæld det ned i silikone formen og gem resten til at sprøjte dutter med på kagen
  7. Kom silikoneformen på frys til den har sat sig og kagen skal pyntes
Pyntning af kage:
  1. Placer havregrynsbunden på ønsket fad
  2. Tag hindbærmoussen fra frys og pop den ud af silikoneformen og placer den midt på karamelmassen
  3. Pop ligeledes gold pynten ud af silikoneformen og placer den på hindbærmoussen
  4. Lad den samlede havregrynstærte med karamel tø op på køl i 2-3 timer, hvorefter den pyntes lige inden servering
  5. Den færdige havregrynstærte med karamel pyntes med resten af Goldchokoladen med en stjernetyl, rød skovsyre og karamelkugler (eller andet ønsket pynt)

Velbekomme!

Hvis du er lige så vild med karamel som jeg, kunne du måske være interesseret i andre opskrifter med karamel? Her er nogle gode bud:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *